Daag ze uit!

Regelmatig krijg ik van medewerkers te horen dat de oudere kinderen zo druk zijn in de groep. Of dat ze vooral veel troep maken maar opruimen ho maar.

Als ik ga rondkijken op de groepen dan valt me vaak 1 ding op. De ruimtes zijn prettig ingericht, zien er opgeruimd, netjes en verzorgd uit. Fijn zou je denken maar ik denk vaak: Waar spelen de kinderen toch mee?

Tijdens het vrij spel op de verticale groepen, zie ik allerlei spelmateriaal over de grond verspreid. Een lijn in het materiaal kan ik niet vinden. Er liggen mandjes omgegooid met wat verdwaald lego, baby-rammelaars, een enkele (plastic) boormachine, meerdere baby-ballen, een enkel autootje. Jonge kinderen zie ik door de ruimte heen kruipen, elke keer op weg naar het volgende interessante stuk speelgoed. De oudere kinderen liggen te midden van al dat speelgoed wat te rollen over de vloer, of lopen achter elkaar aan te rennen door de ruimte, echt geconcentreerd spel zie ik niet. En wanneer er dan aan tafel moet worden gegaan en de leidster roept, kom we gaan opruimen, hoor ik van de kinderen een grote zucht en zie ik ze zich nog maar een keer omrollen. 

.

Ik heb voor de pedagogisch medewerkers die dit herkennen op de groep goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is: Dat jij het gedrag van de oudere kinderen zelf hebt uitgelokt door de omgeving die jij hebt gecreëerd. Het goede nieuws: door simpelweg een andere omgeving te creëren kan je ook weer ander gedrag uitlokken. Mijn advies aan alle medewerkers die er tegen aan lopen dat oudere kinderen druk zijn of er vooral een rotzooi van maken: Pas de omgeving aan en daag ze uit!

Uitdagen doe je door een omgeving te creëren waarin alle kinderen van alle leeftijden zelfstandig kunnen spelen en uitgedaagd worden op hun eigen niveau. Wees op een verticale groep niet te bang om ook materiaal voor de oudere kinderen uit te stallen. Berg niet alles veilig op achter deurtjes. Zoek naar oplossingen zodat het veilig is voor de jongste en uitdagend is voor de oudste. Wij gebruiken bijvoorbeeld doorzichtige potten met een draaidop voor de materialen wat voor jonge kinderen echt gevaarlijk is en dan met een beetje goede wil, kan er opeens een hele hoop!