Hoe gebruik je de verhoogde grondbox?

Of je nu een verticale groep of een horizontale groep hebt een verhoogde grondbox voor de baby’s op de groep is wat ons betreft een must. Een plek voor de kleintjes om zowel uitdaging als rust te vinden op een veilige plek terwijl ze toch gewoon in de groep zijn. Ik licht graag het gebruik van onze verhoogde grondbox in de kinderopvang toe en hoe het jullie aanbod voor de baby’s kan verrijken.

verhoogde grondbox in de kinderopvang van Studio Hagelslag

DO ’s

De grondbox is in basis een activiteitenplek. Een plek dus waar een baby lekker kan spelen en tot rust kan komen. Het kindje weet al heel snel dat het hier niet gestoord wordt door de andere kinderen en zich daardoor op zichzelf kan concentreren.

Plaats een mandje met losse, kleine materialen in de box. Ontdekspeelgoed met verschillende structuren, geluiden of geur om de zintuigelijke ontwikkeling te prikkelen. Door los speelgoed neer te leggen, geef je de baby ruimte om zelf te kiezen, te rollen of kruipen naar het materiaal toe of er van af. Eventueel kan je een kussen of een ander soort obstakel in de box leggen zodat kinderen uitgedaagd worden te klimmen. Blijf dan wel altijd in de buurt zodat je het materiaal weer op tijd weg kan halen, als hij of zij er klaar mee is.

Plaats de verhoogde grondbox bij voorkeur in een rustige hoek in de groep maar waar de kinderen zicht kunnen houden op iedereen (en de deur) en vooral de pedagogisch medewerker. Het is fijn als er een mogelijkheid is de box aan een raam te plaatsen. Niet alleen staan kinderen daardoor in contact met buiten en de natuur maar ook hebben ze er natuurlijk licht.

DON ’ts

Zorg dat er rechtboven de grondbox geen lamp hangt waardoor de baby’s op hun rug niet recht in het licht kijken. Hang geen babygym of mobile boven de grondbox. Dit legt een kind vast en/ of geeft veel prikkels die het kind niet zelf uit kan zetten. Overweeg ook zorgvuldig of je een spiegel in de box wilt hangen. Hou er rekening mee dat deze altijd aanwezig is en een baby er niet vandaan kan kruipen. Een spiegel geeft door de eigen beweging of die van een ander voor extra prikkels. We raden het niet volledig af maar moet wel goed overwogen worden.

Leg de box niet te vol met spullen. De kinderen in de box moeten de ruimte hebben om te kunnen bewegen. Of dit nu rollen, kruipen of optrekken is, het speelgoed moet hen niet in de weg zitten. Voorkom ook dat het geen opbergplek wordt. Gebruik hiervoor de lades onder de grondbox.

Het is in principe niet de bedoeling dat een kindje hier in slaap valt. Daar is het bedje, wiegje of eventueel hoge (kleinere) box geschikt voor.

De voordelen op een rij

  • Een rustige én veilige plek voor de baby’s met voldoende plek om te spelen alleen of zelfs met z’n tweeën.
  • Spijlen om zich aan op te trekken
  • Een zachte en stevige ondergrond om het lichaampje volledig te kunnen voelen en goed te kunnen leren kruipen, rollen, zitten of staan
  • Prettige hoogte om zicht te hebben voor de baby op de groep, zonder dat het onnatuurlijk aanvoelt (zoals bij de hoge box)
  • Dreumesen en peuters vinden het heel fijn om even in de grondbox te spelen als er geen baby’s zijn. Ook voor hen is het een veilige haven om zich terug te trekken in de groep.
  • Er is voldoende bergruimte onder de grondbox voor speelgoed
  • De verhoogde grondbox in de kinderopvang is ergonomischer in gebruik voor de pedagogisch medewerker dan de normale grondbox

Voorbeeld in de praktijk grondbox kinderopvang >

Wie maakt de verhoogde grondbox voor ons? >